Potentiale ved fokus på diversitet

Diversitet på arbejdsmarkedet

Alder bør ikke længere være en vigtig spiller ved ansættelser, lige såvel som køn ikke bør være en driver.

Det har længe været tabu at tale om køn, i forhold til ansættelser, lige såvel som det har været tabuiseret at tale om alder. Ihvertfald så længe det gælder annoncering og lancering af stillingsannoncer. De fleste virksomheder benytter ord, som automatisk tiltrækker kandidater til stillinger, der har den “rette alder”, som for eksempel: Du har 3-5 års erfaring, eller du har netop afsluttet din videregående uddannelse inden for…

Dansk Industri understøtter behovet for diversitet på arbejdsmarkedet i artikel:

“Alle kompetencer og ressourcer skal i spil på det danske arbejdsmarked, hvis danske virksomheder skal kunne tiltrække og fastholde de nødvendige medarbejdere. Mangfoldighed er en ressource, som kan bidrage til virksomheders udvikling, succes og vækst. Det handler om at udfolde og drage nytte af medarbejderes forskellighed til gavn for forretningen og for den enkelte medarbejder. Medarbejdere, der trives, er mere produktive. En rummelig og inkluderende arbejdspladskultur med respekt for den enkelte medarbejder – uanset køn, alder, nationalitet, seksuel orientering eller kønsidentitet – sikrer et godt arbejdsliv for medarbejderne og øger produktiviteten til gavn for virksomhederne.”

 

Hvornår er man blevet ældre?

I forhold til den aktuelle tilgang til Talent Management og strategien for tiltrækning af medarbejdere, ser virkeligheden dog anderledes ud, når virksomhederne bliver konfronteret med kandidater, der er nået en alder, hvor de ikke længere betragtes som unge, og snarere ældre. Hvornår er man så blevet ældre?

Når man ikke længere udvikler sig, og ikke ønsker at deltage i sociale sammenhænge, enten fordi man ikke har lyst eller fordi det ikke er muligt af psykiske eller fysiske årsager, er det en naturlig hindring for at komme ud på arbejdsmarkedet. Når man er derimod er i stand til at udføre arbejdsopgaver og har fokus på udvikling og samspil med andre mennesker, er man ikke at betragte som ældre. Så er man en snarere en erfaren kapacitet.

Erfarne kapaciteter sælger ikke altid sig selv, ligesom yngre er i stand til at sælge sig selv. Der skal noget andet til, og der skal oftest arbejdes med personligt netværk for at få hul igennem til beslutningstagere. Lysten, drivkraften og energien er ikke længere en selvfølge, når man er nået den erfarne alder. Der skal handling til.

Talent Management

Konsulenter, der arbejder med Talent Management har et ansvar i forhold til at inddrage erfarne kapaciteter i Search og Interim processer. Det er konsulenters ansvar at udfordre organisationer til at forholde sig til diversitet, fordi det letteste er at tilbyde de yngre kræfter alene ud fra antagelser. Den professionelle konsulent vil forholde sig neutralt til alder, og alligevel beslutte ud fra en helhedsbetragtning, om en kandidat skal videre i ansættelsesprocessen og i sidste ende præsenteres for virksomheden.

Når man møder de erfarne kapaciteter, bør det være de samme kvaliteter, kompetencer og kvalifikationer, der ligger til grund for udvælgelsen, som for de yngre kandidater. Især når der er så få kandidater at vælge imellem.

Set ud fra en logisk betragtning og de seneste tendenser inden for medarbejderomsætning på arbejdsmarkedet, der viser at akademikere skifter arbejdsplads cirka hvert 2. år, ja så er det en nødvendighed at anskue Talent Management ud fra helt nye vinkler.

Lad os se på hele potentialet

Når udbud og efterspørgsel ændres, bør virksomheder også ændre deres tilgang til Talent Management. Man kan ikke længere betragte alder som en kvalitet i sig selv. Man skal se på det hele menneske, potentialet og de erfaringer, som kan sættes i spil i organisationen. Dernæst er det tvingende nødvendigt, for at sikre fastholdelse og trivsel på arbejdspladsen, at man ser på de dynamikker, der kan sættes i spil, når virksomheden ansætter ud fra primær fokus på diversitet.

 

“Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt!”

 

Hvis man forestiller sig at ledere i virksomheder kan stige op på et bjerg og betragte medarbejdere, som et landskab af kuperet, bukket og vildt terræn, så er det en virksomhed, der kan bryste sig af diversitet.

Det kræver mod, at skabe et bevidst strategi omkring tiltrækning af erfarne kapaciteter.

Resources kan hjælpe dig på rette vej

Lad os mødes til en snak om de erfaringer og mekanismer din virksomhed skal være opmærksom på, for at sikre at have organisationen med, når det gælder onboarding ud fra diversitet.

Kontakt Resources på +45 2256 7694 eller info@resources.dk for at høre mere om, hvordan vi kan styrke din virksomhed både med en Interim ansættelse eller med vores Search til faste stillinger

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram